Praznik suhega sadja

Na Gradežu ga pripravljajo vsako leto
Ključne besede:
Na Gradežu nad Turjakom je tamkajšnje Društvo za ohranjanje dediščine v nedeljo pripravilo že osmi praznik suhega sada na Gradežu. Letos so se veje  jabolk, hrušk in sliv šibile pod težo izdatnega rodu na turjaški planoti, zato bo sušilnica sadja, ki je bila pred leti obnovljena in deluje s polno zmogljivostjo, obratovala vse tja do božiča. Gre za brezdimno sušilnico, v katerih sadje sušijo na dvanajstih 'lesah', nameščenih v dveh vrstah, velikih dva krat en meter. Prireditev se je z ogledom sušenja sadja na drva in drugih starih opravil, ogledom zbirke starega orodja, ohranjene dediščine na vasi in obiskom tradicionalne podeželske tržnice, začela točno opoldan. Poskrbljeno je bilo tudi za bogato domačo kulinariko. Vaščani, teh je okoli 80, so še posebej ponosni na blagoslov obnovljene kapelice iz leta 1882 in na odprtje urejenega vaškega središča ob večstoletnima lipama.